BuildinG proeftuin ook voor klimaatadaptatie in de gebouwde omgeving

19 oktober 2020

BuildinG proeftuin ook voor klimaatadaptatie in de gebouwde omgeving

Steeds vaker hebben we extreem weer. Langere periodes van droogte worden afgewisseld met grote hoeveelheden neerslag in korte tijd. Tijdens lange droge periodes voelt het in stedelijk gebied benauwd aan. Tijdens piekbuien in combinatie met conventionele verharding, kan de riolering de neerslag niet meer verwerken. Dat maakt steden kwetsbaar en dat raakt ons allemaal: bewoners, bedrijven en overheden.

De BuildinG proeftuin biedt ook op dit gebied faciliteiten om concepten en producten te testen, (door) te ontwikkelen en te demonstreren. Waarbij BuildinG de samenwerking organiseert tussen de wetenschap, bedrijven en opdrachtgevers, en Piet Zijlstra van PolyCiviel tal van studenten in praktijkonderzoek begeleidt.

Dit heeft er toe geleid dat er nu al 14 innovaties op het gebied van klimaatadaptatie zijn geïntegreerd in de lay-out van de 1,5 ha proeftuin van BuildinG. Nieuwe producten en systemen worden getest, enkele zijn ook al elders toegepast door gemeenten.

Lector Floris Bogaard van de Hanzehogeschool Groningen is de wetenschappelijke supervisor in de proeftuin en geeft in onderstaande video een inkijkje:

De proeftuin wordt mede mogelijk gemaakt door:

PolyCiviel, Koninklijke Oosterhof Holman, Ohpen Ingenieurs, Kijlstra Bestrating B.V., Rotim, v/d Bosch Beton, Straw Blocks Systems, Schagen Infra, Gemeente Groningen en Provincie Groningen.

Ga naar nieuwsoverzicht
  • Delen: