COLUMN van onze directeur - Heilige huisjes en flexwonen

30 oktober 2020

COLUMN van onze directeur - Heilige huisjes en flexwonen

In onze proeftuin krijgen we regelmatig bezoek van schoolklassen uit de regio. Zo was er een grote groep 13- en 14-jarigen van het Hogeland College, die inspiratie in de proeftuin kwam opdoen voor het schoolproject: ‘Mijn dorp van de toekomst’. Deze jongens en meisjes rondleiden is een groot voorrecht én uitdagend, want als je niet snel tot de kern komt, ben je ze kwijt. Eigenlijk het ideale preview klantenpanel voor de bouw. Ze zijn vrolijk, origineel, kritisch en ook echt betrokken als het om de eigen woonomgeving gaat, mits er iets te zien valt en te beleven.

Zo roept het bezoek aan het tiny house van Heijmans (de Heijmans One) altijd veel reacties op, zeker als we vertellen dat je dit huis eigenlijk heel gemakkelijk mee kan nemen op een vrachtwagen, “Zo wil ik later ook wonen!”, “Wat kost dat?”, “Kan dit huis ook in het bos staan?”, “Hoe werkt de verwarming?”, “Kan dat ook op een accu?”. Enzovoorts, en zo verder. Veel kinderen zouden graag hun dorp verrijkt zien met dergelijke knusse, frisse, open woningen. Je huis voorziet zelf in energie, allereerst door minder te gebruiken en vervolgens te oogsten wat nodig is van zon en wind. Goede wifi is wel essentieel en drones bezorgen je KFC-bestelling en andere spullen.

Ik moest aan deze toekomstbeelden denken, toen ik het nieuws van de afgelopen dagen op me in liet werken. Coronamaatregelen, nieuwe stikstofregels en – van geheel andere orde – het bericht dat je in Termunten (provincie Groningen) een slechte dekking hebt van de telecomproviders: 'Op de dijk staan om te kunnen bellen' (rtv Noord). En ik las dat minister Ollongren het zogenoemde flexwonen gaat promoten samen met gemeenten. Die krijgen meer ruimte om nieuwe, tijdelijke, verplaatsbare woonvormen mogelijk te maken in bestemmingsplannen.

Kijkend door onze bouwinnovatiebril brengt een en ander mij tot de volgende observaties:

  • Door Corona gaan we ruimte herwaarderen; ruimte om afstand te nemen als dat even nodig is. Nederland is niet af en ook niet vol als we tenminste slimmer met de ruimte durven omgaan en heilige huisjes op de woningmarkt durven te slopen. Vanwege de milieubelasting van ons doen en laten moeten we natuur inclusief – of noem het omgevingsneutraal - kunnen wonen. Daar moeten we als sector op inspelen!
  • Het is niet vreemd dat jongeren naar de stad trekken als er op het platteland geen leuke woonmogelijkheden zijn (en de digitale connectie niet goed is). Dus een bouwstop in een ‘krimpgebied’ is het paard achter de wagen spannen. De dynamische stad en het leefbare buitengebied kunnen niet zonder elkaar.
  • Aanbod creëert vraag en zien is geloven. Ga het wiel niet opnieuw uitvinden en elk project uniek maken in flexwonen. Er is al een behoorlijk aanbod op de markt van interessante producten op het gebied van modulaire, verplaatsbare en demontabele bouw. Show, don’t tell.

Ik hoop dat de bouw door kan op verantwoorde wijze. En dat we snel weer jonge mensen (en alle ander geïnteresseerden) bij BuildinG mogen ontvangen. En bovenal dat we ons in deze vervreemdende tijden nog meer bezinnen op het bouwen voor onze kinderen en kleinkinderen.

 

- Deze Column is eerder verschenen in de nieuwsbrief van Bouwend Nederland

Andere columns van Rolf:

Ga naar nieuwsoverzicht
  • Delen: