Slim veiligheidsvest voor politieagenten winnende idee 5G Student Battle

16 november 2020

Slim veiligheidsvest voor politieagenten winnende idee 5G Student Battle

Studententeam 5G en Veiligheid is door de vakjury verkozen tot winnaar van de 5G Student Battle. Het team bedacht een slim veiligheidsvest met sensoren en camera’s die de veiligheid van agenten op straat moet verbeteren. Het vest heeft ook camera’s en sensoren op de achterkant, die functioneren als een extra paar ogen. Tijdens de 5G Student Battle werkten zes studententeams, bestaande uit mbo-, hbo- en wo-studenten, samen aan innovatieve producten of diensten voor de toekomst waarbij gebruik wordt gemaakt van 5G. De finale, die op 15 november werd uitgezonden via een livestream, trok meer dan 350 man online publiek. De 5G Student Battle werd georganiseerd door 5Groningen, initiatief van Economic Board Groningen, Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen, Noorderpoort en Alfa-college. De presentatie van de finale lag in handen van Gwen van Poorten, bekend van BNNVara.

Prijswinnaars

Het team 5G en Veiligheid won de juryprijs en ging naar huis met zes VR-brillen (Oculus Quest).
“Dit idee is wereldwijd toepasbaar en het zou een doorbraak kunnen betekenen voor het oplossen van een maatschappelijk probleem, met behulp van 5G”, aldus Wim van de Pol, voorzitter van de vakjury en lid van het College van Bestuur ROC Noorderpoort. Het studententeam voerde deze opdracht uit voor het Innovatiehuis Politie Noord-Nederland.

Naast deze hoofdprijs kon het publiek €5000 verdelen over de teams. Het team 5G en Sport ontving de meeste publieksstemmen en het hoogste bedrag met hun slimme systeem om het aantal personen in een (sport)ruimte te monitoren en te voorspellen wanneer deze ruimte in de toekomst vol is.

En er waren nog meer prijzen: De jury reikte zes keer een NB-IoT starterskit (beschikbaar gesteld door Vodafone) uit aan het team met de beste IoT-oplossing: team 5G and Mobility. Dit team bedacht een manier om met behulp van sensoren op de bussen van Arriva en het 5G-netwerk de kwaliteit van de weg en de condities van de omgeving in kaart te brengen. En de prijs voor de beste pitch ging naar het team 5G en Zorg. Dit team won zes luidspreker sets van Dell.

Thema’s uit de praktijk

Anders dan vorig jaar is er deze tweede editie van de 5G Student Battle een organisatie aan elk van de thema’s gekoppeld. Arriva (mobiliteit), Gemeente Groningen (smart city), Ambulancezorg Groningen & Health Hub Roden (zorg), Politie Noord-Nederland (veiligheid), Holthausen Group (duurzaamheid) en Aclo Studentensport (sport) hebben een vraagstuk geformuleerd waar de studententeams een innovatief product of dienst voor hebben bedacht.

Mbo, hbo en wo in één battle

“Het unieke aan dit event is dat de studenten samenwerken in breed samengestelde teams: mbo’ers, hbo’ers en universitaire studenten zitten bij elkaar in een team. En dat werkt!” aldus Peter Rake, programmamanager bij 5Groningen. Elk studententeam werd begeleid door één of twee teamcoaches afkomstig van één van de 11 partners van 5Groningen.

Volgens Emme Groot, bestuursvoorzitter van Economic Board Groningen, is het event waardevol voor de regio. “Economic Board Groningen wil de bedrijvigheid in het aardbevingsgebied stimuleren. Het begint allemaal bij het onderwijs. Het is fantastisch om de samenwerking tussen studenten van verschillende opleidingen te zien.“

Economic Board Groningen heeft het 5Groningen programma geïnitieerd om te onderzoeken hoe 5G nieuwe innovaties kan versnellen en creëren. 5Groningen maakt van Noord-Groningen dé proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet. Ondernemers en non-profit organisaties werken samen met experts uit de telecom, kennisinstellingen en overheid om toepassingen van 5G te testen.

Vakjury

De vakjury van de 5G Student Battle bestond uit Wim van der Pol (College van Bestuur ROC Noorderpoort), Hugo Velthuijsen (Directeur Marian van Os Centre of Expertise Ondernemen Hanzehogeschool Groningen), Enno van der Werff (College van Bestuur Alfa-college), Prof. dr. ir. Bayu Jayawardhana (Professor in Mechatronics and Control of Nonlinear Systems University of Groningen) en Stef van der Ziel (Ondernemer en eigenaar van Jet-Stream).

 

Over 5Groningen
De partners op het gebied van telecom, innovatie, wetenschap en duurzame economische ontwikkeling bundelen onder de naam ‘5Groningen’ hun krachten om zoveel mogelijk praktische toepassingen voor 5G te ontwikkelen. De innovaties vinden plaats in de sectoren verkeer en logistiek, zorg, leefomgeving, energie en landbouw. Met de verlening van het predicaat Smart Industry Fieldlab is onlangs de sector industrie daaraan toegevoegd. Groningen is zowel in Nederland als in Europa het enige landelijke gebied waar geëxperimenteerd gaat worden met 5G: de vijfde generatie mobiele netwerken. Meer informatie over de experimenten met 5G-technologie in Groningen: www.5groningen.nl.

Over Economic Board Groningen
Economic Board Groningen (EBG) is opgericht om de economie in het aardbevingsgebied een nieuwe impuls te geven. Daarvoor is door Provincie Groningen en NAM €97,5 miljoen in de kas van EBG gestort. EBG wil de economische groei in Noord-Groningen aanjagen tot boven het landelijk gemiddelde en de werkloosheid in het gebied structureel terugdringen.

Dit doet EBG door ondernemers met goede plannen te ondersteunen en te financieren, het onderwijs toekomstgerichte lespakketten aan te bieden, nieuwe bedrijven naar de regio te halen en te investeren in snel internet voor iedereen. Daarnaast helpt EBG de kansrijke sectoren bouw, 5G en ICT, Toerisme en de groene chemie verder te groeien.

 

Ga naar nieuwsoverzicht
  • Delen: