Verduurzaming van Villa Barmerhoek - offerte aanvraag met ambitie

19 november 2020

Verduurzaming van Villa Barmerhoek - offerte aanvraag met ambitie

Maandag 30 november wordt een online marktbijeenkomst gehouden voor geïnteresseerden in het project rond de verduurzaming van het interieur van Villa Barmerhoek in Doodstil.
Het gaat om een offerte aanvraag op basis van ambities, uitgeschreven door Onlanders uit Groningen. Het doel: een goed verhuurbare woning realiseren met minimale energielasten en met behoud van de monumentale waarde.

‘Wij zijn niet de experts,’ zegt Marcel Niemeijer van Onlanders. ‘Het is dus niet aan ons om de regels op te stellen en dus te bepalen op welke wijze de verschillende onderdelen van het project uitgevoerd moeten worden.
Daarom zoeken we experts die de beste invulling kunnen geven aan de ambities van dit project. Kenners die ons bij de hand willen nemen, die proactief denken en kansen zien in een pilot op het gebied van innovatie in het verduurzamen van een monumentaal pand.

Het pand moet onder meer CO2 neutraal worden gemaakt met behoud van de monumentale waarde. ‘We willen de villa een hoge toekomstbestendige waarde meegeven om het klaar te maken voor energieneutraal wonen. Tegelijk werken we aan een methodisch werkmodel dat zowel toepasbaar is voor woonhuizen als monumenten. Het biedt alle deelnemers aan dit project dus een prachtige gelegenheid te innoveren op het gebied van verduurzaming. En dit alles binnen een breed gedragen pilot dat verder gaat dan de erfgoedsector.’

Over Villa Barmerhoek

Met haar Art Nouveau- en chaletstijlkenmerken is Villa Barmerhoek een bijzondere verschijning in het Groninger gehucht Doodstil. Reeds vernieuwend in ontwerp toen ze van de tekentafel van architect R.B. Sleumer kwam. Ze is in 1916 gebouwd en kreeg in 1938 een aanbouw.
Het pand is een opmerkelijk rijksmonument, onder meer dankzij de gaafheid, de beeldbepalende ligging en waarin verschillende bouwstijlen zijn verenigt in een overgangsstijl.

Nadat deze voormalige burgemeesterswoning in 2016 aan Stichting Het Groninger Landschap is geschonken door Riekje Voorthuizen, onderging het pand in 2018 al een ingrijpende restauratie met het uitvoeren van achterstallig onderhoud. Ook werd hierbij aardbevingsschade verholpen en het pand aardbevingsbestendig gemaakt. Nu is de verduurzaming van de woning dus aan de beurt.

Aanmelden

De Marktbijeenkomst wordt online gehouden op maandag 30 november van 10.00 tot 12.00 uur. Aanmelden kan eenvoudig via https://bit.ly/3kU48Qu.

 

BuildinG als innovatiebuitenboordmotor
Het meenemen van erfgoed in de energietransitie is bijzonder interessant voor onderzoek en praktijkleren. BuildinG is bij dit project betrokken voor de koppeling met het onderwijs. Een andere belangrijke bijdrage van BuildinG is zorgen voor kennisdeling. Hierbij moet gedacht worden aan het verzorgen van kennissessies ter plekke en excursies voor verschillende doelgroepen uit de bouwwereld.

Ga naar nieuwsoverzicht
  • Delen: