Innovatiegevel

Een unieke innovatiegevel toont innovaties van Noord-Nederlandse bedrijven in de sectoren bouw & infra. Bedrijven kunnen klanten en relaties meenemen voor een demonstratie en de innovatiegevel maakt vast onderdeel uit van rondleidingen, bijeenkomsten en evenementen in BuildinG. Een perfecte manier om meer zichtbaarheid en tastbaarheid te creëren.

Heb je een innovatie die past in onze innovatiegevel? Neem dan gerust contact op voor meer informatie met Henk D. Folkersma via hfolkersma@building.nl of bel 06-26332777.

De volgende bedrijven tonen hun innovatie bij BuildinG:

Kenniscentrum NoorderRuimte

BouwTex

Studenten en bedrijven werken samen aan workshops en casestudy's om de eigenschappen van textiel te onderzoeken als constructief en architectonisch product. Vervolgens zullen de uitkomsten gebruikt worden door studenten en mensen uit het werkveld tot concepten voor verschillende gebruikersgroepen. Geselecteerde concepten zullen verder ontwikkeld worden door architecten naar bouwtekeningen en specificaties, zodat de bedrijven de concepten kunnen bouwen. De gerealiseerde concepten worden getest op criteria die opgesteld zijn door de onderzoekers. Ook wordt het hele proces geanalyseerd, en zullen de resultaten tentoongesteld worden.

HempFlax

Hempflax houdt zich de komende jaren bezig met het ontwikkelen van een dampopenbouwsysteem op basis van hennepproducten. De basis voor het bouwsysteem is in de eerste plaats houtskeletbouw zoals dit al bekend is in de bouwsector. De innovatie zit hem in de vulling van de elementen waarbij de isolatie wordt uitgevoerd als hennepwol of hempcrete. Voor de uitvoering betekent dit dat er minimale folies hoeven worden toegepast, in de meeste gevallen alleen aan buitenzijde als de buitenschil zelf niet voldoende waterkerend is. Eindgebruikers van hennepgebouwen ervaren een zeer prettig en constant binnenklimaat, dit komt door de gunstige faseverschuiving en vochtregulerende werking van de hennepproducten. www.hempflax.com

Fischer, Strating en Remix

De innovatieve gevel
De gevel is gebouwd met een nieuwe steen van Strating: deze steen is 70mm in plaats van de standaard 100mm. Het doel ervan is gewichtsbesparing, wat in het Groningse aardbevingsgebied van groot belang is. De toegepaste mortel is van Remix en speciaal ontwikkeld voor het aardbevingsgebied. De Fischer renovatiespouw ankers VBS-M zijn geschikt voor alle soorten ondergronden en dienen er voor om van een binnen- en buitenblad weer één geheel te maken. Hiermee worden de muren versterkt.

Zeker op het gebied van renovatie en herstel is dit het ultieme anker om toe te passen. Het is voorzien van goedkeuringen en testrapporten.
www.fischer.nl
www.strating.nl
www.remix.nl

Oosterhof Holman en SealteQ

QuakeShield
Vanuit een sterke regionale betrokkenheid en de ambitie om tot een innovatief product te komen is QuakeShield ontstaan.

QuakeShield is ontwikkeld door de Groningse bedrijven SealteQ en Oosterhof Holman. Het is een gepatenteerde, lichtgewicht oplossing die met een korte doorlooptijd en een aantrekkelijk kostenplaatje metselwerk, zowel voorafgaand als achteraf, versterkt. De oplossing – die ruimschoots voldoet aan de huidige norm voor bevingsbestendige nieuwbouw (NPR) – is wetenschappelijk onderbouwd door TU Delft en TU Eindhoven. 
www.quake-shield.com

Nederboom

Fundering van schuimbeton
Nederboom BV heeft het gepatenteerde funderingssysteem, de Trilling Bestendige Fundering met toepassing van Trilling Absorberend Schuimbeton (T.A.S.). De Trilling Bestendige fundering is een evenwichtsfundering met een onderlaag (lagen) van T.A.S. met daarop een constructieve betonvloer, waarin de koppelingen / verankeringen naar de bovenbouw worden aangebracht. De fundering is bestand tegen trillingen van aardbevingen en deze worden door de fundering tevens deels gereduceerd.

Als onderzoek gaan we testen wat het effect is van een kunststof Shockmat in de fundering.
- Wat is de beste positie voor deze Shockmat?.
- Welk materiaal is hiervoor het meest geschikt?
- Wat is het effect van de Shockmat op de demping van de schokken en trillingen van de aardbevingen.
www.nederboom.nl

Vilton

Oplossingen voor aardbevingsbestendig bouwen

Als het gaat om aardbevingsbestendig bouwen biedt Vilton diverse constructieve oplossing. In goede samenwerking met architect, constructeur en bouwbedrijf levert Vilton passende productsystemen die gebouwen veiliger en beter maken.

De FIP-D isolator van Vilton maakt hoogbouw- en laagbouwprojecten aardbevingsbestendig. Deze Base Isolation maakt beweging van de onderconstructie ten opzichte van de bovenconstructie mogelijk. Een aardbeving met bewegingen tot 20 cm verplaatsing kan met de Vilton-slider opgevangen worden zonder dat de bovenbouw beweegt.

De Vilton BRAD-demper versterkt bestaande gebouwen. En Vilton Emseal dilatatieprofielen vangen forse bewegingen tussen bouwdelen moeiteloos op. Zo helpt Vilton bouwpartners met advies, engineering en met diverse productsystemen die gebouwen veiliger maken.

Aardbevingsbestendig bouwen, onze expertise.
www.vilton.nl

Nelskamp Dakpannen

Gezien de vraag naar een lager “topgewicht” van daken in het aardbevingsgebied heeft Nelskamp Dakpannen de lichtgewicht betondakpan EasyLife ontwikkeld, dit met een revolutionaire gewichtsbesparing van ca. 30%. Hierdoor zal bevingschade afnemen en kan  een lichtere constructie met minder hout worden toegepast waardoor koudebruggen worden gereduceerd. Grotere overspanningen zijn mogelijk waardoor er nieuwe mogelijkheden zijn voor het dakontwerp. Naast de verlaging van de fysieke belasting van de dakdekker is de Nelskamp EasyLife betondakpan ook nog eens duurzamer doordat er meer pannen geladen kunnen worden per vracht. Hierdoor zullen veel  vrachtbewegingen bespaard worden wat weer goed is voor een lagere CO2 uitstoot.

www.nelskamp.nl