Circulair

De circulaire bouweconomie ontwikkelt zich. Maar tot nu toe veelal via op zichzelf staande initiatieven. Terwijl we juist zoveel van elkaar kunnen leren en daarmee de innovatie kunnen versnellen. Dat is een must voor de toekomst. En daarom een must voor BuildinG om in te participeren! 

De komende jaren richten we ons op het organiseren van kennisdeling, synergie en opschaling rondom circulair bouwen.

Meer informatie over onze visie op circulaire bouweconomie? Neem dan gerust contact met ons op.

Onderzoek & innovatie

Om kennis op te doen en innovatie te versnellen, participeren we in verschillende projecten in de regio: 

 

 • De Loskade: een experiment van Van Wijnen op het voormalige Suikerunieterrein. Hier wordt de ‘circulaire wijk van overmorgen’ gebouwd, een pop-up wijk van 45 verplaatsbare woningen waarbij geëxperimenteerd wordt met duurzame innovaties.
  Lees meer over De Loskade. 

 

 • Verdubbeling N33 Midden: de energieneutrale en circulaire weg van de toekomst.

  In juni 2019 organiseerde BuildinG, in samenwerking met provincie Groningen en RWS, een innovatie kick-off als startpunt van regionale samenwerkingen voor dit ambitieuze project in Groningen.
  Lees meer over de N33 Midden.

 • Circulaire gebouwd: het Digilab
  Samen versnelling maken in bouwinnovaties: het Digilab is hiervan een mooi voorbeeld. Dit gebouw in de hal van BuildinG is gemaakt door Van Wijnen en bestaat geheel uit circulaire materialen. Hier draait de minor Built Digital, ontwikkeld door specialisten van de Hanzehogeschool Groningen, de TU Delft en het Alfa-college. Een unieke samenwerking – waardoor studenten van de Hanzehogeschool Groningen uitgebreid kennis kunnen maken met digitaal én circulair bouwen. 

Circulair Netwerk Noord-Nederland

Een verbinding leggen tussen de verschillende, op zichzelf staande initiatieven rondom circulair bouwen: dat is wat BuildinG wil bewerkstelligen met het Circulair Netwerk Noord-Nederland. Samen brengen we de bouw als geheel verder en bouwen we aan een kennisinfrastructuur waar alle belanghebbenden van profiteren.

Centraal hierin staat de ontwikkeling van een “circulair centrum” in onze BuildinG-proeftuin: een etalage voor lokaal geproduceerde, hernieuwbare materialen. Maar ook een centrum voor levenslang leren en een auditorium voor virtual reality. Dit centrum wordt volledig gemaakt van circulair materiaal uit de regio. De praktische invulling is flexibel: onderwijs, vergaderen, expositieruimte, alles is mogelijk.

Meer weten? Neem contact met ons op voor nadere informatie.

Onze partners: Kennis- en Innovatiehuis Noordoost Fryslân, Provincie Groningen, Rijkswaterstaat, Groningen Seaports, Natuur en Milieufederatie Groningen, TNO en diverse gemeenten.